3. Erasmus Hét

A II. János Pál Pápa Egyetem (Krakkó) szociálpedagógia szakos hallgatói a magyar szociális ellátórendszerrel ismerkedtek meg. Jártak Debrecenben a gyermekvédelmi szakszolgálatnál, a családok átmeneti otthonában, és egy fogyatékosokat ellátó intézményben. A szakmai programok után Debrecen nevezetességeit keresték fel, köztük az Egyetem főépületét, a botanikus kertet, a Nagyerdőt és a belvárost. A Szent József Gimnáziumban magyar középiskolásokkal is találkoztak. A Szent Anna templomban lengyel nyelvű idegenvezetéssel várták őket. A hallgatók és tanáruk, dr. Grzegorz Godawa a modern lengyel család arcait mutatták be Vargáné Nagy Anikó tanárnő Családpedagógia előadásának keretében.

A gyógypedagógia szakos lengyel diákok és tanáraik Krakkóból, a Pedagógiai Egyetemről érkeztek. A Nagyváradi Állami Egyetemről két pszichológia MA szakos hallgató csatlakozott hozzájuk. A csoport tagjai Debrecenben a Bárczi Gusztáv Egységes Gyógypedagógia Módszertani Intézmény, Általános Iskola, Speciális Szakiskola és Kollégiumban voltak, Hajdúböszörményben pedig a pedagógiai szakszolgálat munkájába nyertek bepillantást (mozgásterápia, logopédiai foglalkozás stb.). Dr. Anna Czyz a babamasszázsról tartott bemutatót a II. éves csecsemő és kisgyermeknevelő szakos hallgatóknak, akik az elméleti bevezető után ki is próbálhatták a mozdulatokat. Dr. Anna Magat Matula az autizmussal élő gyermekek iskolai helyzetéről és a terápiás lehetőségekről tartott előadást az első éves gyógypedagógia szakos hallgatóknak.

A török hallgatók az Ondokuz Mayis Egyetem tanító szakos diákjai. Tanáruk, Ferit Bercin az első éves gyógypedagógus hallgatóknak a diszlexiás nyelvtanulók nyelvoktatásának nehézségeiről és lehetőségeiről tartott angol nyelvű előadást. A török diákok egy része az Idegen nyelvű társalgási gyakorlatok keretében angol, másik része német nyelvű órán vett részt. A magyar hallgatóknak meséltek az egyetemi életről, a török iskolarendszerről és szóba került a ramadám és a hozzá kapcsolódó vallási előírások is. A hallgatók a Baltazár Dezső Református Iskolát is felkeresték, ahol részt vettek egy alsó tagozatos angol nyelvórán is.

A két óvodapedagógus hallgató a délelőttöket a gyakorló óvodában töltötte, ahol Szakál Vivien és Botrágyi Tamás óvodapedagógusok csoportjaiban ismerkedtek a magyar óvodai élettel. A hallgatók együtt játszottak a gyermekekkel, meséltek és verseltek nekik. A szakmai gyakorlat mellett Rábai Dávid és Pálfi Sándor tanár úr előadásain is részt vettek.

A vendégoktatók és hallgatók programja több ponton összekapcsolódott. Mindannyian részt vettek a hajdúböszörményi városnézésen, melyre a diákönkormányzat tagjai kísérték el őket. A Nemzetközi Estek keretében Törökországról és Lengyelországról, valamint két krakkói egyetemről hallhattunk érdekes bemutató előadást. A közönség török és lengyel finomságokat is kóstolhatott, valamint Erasmus ajándéktárgyakat vihetett haza.

A magyar oktatási rendszert és a Debreceni Egyetemet Vargáné Nagy Anikó mutatta be a külföldi hallgatóknak és oktatóknak. Bocsi Veronika Inequality from the Aspects of Social Sciences című előadásában a kutatási eredményeiről számolt be a csoportnak.

 

Nemes Magdolna - Erasmus koordinátor
2019. május 25.

Last update: 2022. 07. 22. 13:59