Angol szakmai műhely | Debreceni Egyetem

Angol szakmai műhely

SZAKSZÓTÁR

szótár

Szótári adatbázisunk három fontos szómező (gyógypedagógia, szociálpedagógia és kora gyerekkor) minél teljesebb bemutatására törekszik. Az első fül a gyógypedagógia területéhez kapcsolódik, a második a szociálpedagógiához. A harmadik fül az óvodapedagógia, a negyedik a csecsemőgondozás és kisgyermeknevelés szókincsét öleli fel. Az ötödik fül a kora gyerekkor együttes szókincsét tartalmazza.

Az adatbázisunk legfőbb feladata, hogy a hallgatót, a kutatót és az oktatót segítse az angol nyelvű szakirodalom feldolgozásában. A szótár összeállítása során feltételeztük, hogy a felhasználó B2 szintű (középfokú) angol nyelvtudással rendelkezik.

Az egymás mellett levő fülek célzott, gyors és könnyű keresést tesznek lehetővé. A három terület között jelentős az átfedés, így, ha az egyik fülön nem található meg a keresett szó vagy kifejezés, a felhasználó azonnal próbálkozhat másik fülön. Az adatbázisban angol és magyar kifejezésekre is lehet keresni, és tervezzük a német nyelvi kiegészítést is.

Az adatbázisunkban külön sorban szerepel az alapszó és a képzett alakja, például inconsistent ’következetlen’ és inconsistency ’következetlenség’. Mivel pedagógiai, szociálpedagógiai és gyógypedagógiai szakkifejezések szótárát kívántuk megszerkeszteni, az adatbázisba főnévi, igei és melléknévi szófajú adatokat emeltünk be. A felhasználóbarát szótár jegyében feltüntetjük az alapszó ellentétét is, pl. direct ’közvetlen’ és indirect ’közvetett’; identifiable ’azonosítható’ és unidentifiable ’azonosíthatatlan’.

Reméljük, munkánkat a szakdolgozatukat író hallgatók mellett, a téma oktatói és kutatói is hasznosnak találják. A szótárral kapcsolatos megjegyzéseiket, javító szándékú ötleteiket, javaslataikat örömmel vesszük a címre.

dr. Nemes Magdolna és Jenei Tamás

Hajdúböszörmény, 2021. december

Frissítés dátuma: 2022.01.03.


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.