GYIK | Debreceni Egyetem

GYIK

Milyen szakok vannak a karon?

Jelenlegi alapképzéseink: Óvodapedagógus, Szociálpedagógia, Csecsemő- és kisgyermeknevelő, Gyógypedagógia, Romológia.
Mesterképzés: Szociálpedagógia

Ezen kívül vannak szakirányú képzések, amik megtalálhatóak a honlapon

Mennyi idő elvégezni egy szakot?

Az alapszakok elvégzésének ideje egyenként változik 3 évtől – 4 éves képzésig, de egyéb tényező befolyásolhatja például, már meglévő diploma.

Mennyi pont kell a sikeres felvételihez?

A minimum ponthatár a szakjainkon:

Gyógypedagógia: 310

Óvodapedagógus: 280

Szociálpedagógia: 280

Csecsemő és kisgyermeknevelő: 280

Romológia: 280

Van-e alkalmassági vizsga a szakokon?

Jelenleg a képzés előtti alkalmassági vizsga óvodapedagógus és csecsemő-kisgyermeknevelő szakirányon van. Ezekhez tartozik a mozgás alkalmassági, beszédalkalmassági és ének alkalmassági vizsga. A gyógypedagógia szakon van az 1. évben egy alkalmassági vizsga, ami alapján lehet tanulni a szakirányokon.

Van –e gyakorlati képzés az elméleti mellett?

Gyakorlatorientált kar vagyunk ezért az összes szakon van kötelező gyakorlat, aminek a hosszúsága változó. Ezek mellett különböző önkéntességeken és programokon van lehetőség a gyakorlati ismereteket elsajátítani.

Milyen tantárgyakra lehet számítani?

Mivel pedagógiai kar vagyunk így egységesen mindegyik szakon megtalálhatóak a pedagógia alapokat ismertető tárgyak, valamint pszichológia és neveléstudományi tárgyak. Ezen felül vannak szakonként különböző tárgyak, amik az adott területek ismeretét célozzák meg.

Milyen ösztöndíj lehetőségek vannak a karon?

Különböző ösztöndíjakat lehet megpályázni és kapni, ilyen lehet a szociális ösztöndíj, egyszeri kiemelt ösztöndíj, tanulmányi ösztöndíj, Gólya ösztöndíj a legtöbb felvételi ponttal érkező elsősöknek, és ezen felül különböző ösztöndíjak a tanulmányokért, kiemelkedő sport és művészeti tevékenységért.

Hol vannak az órák megtartva?

Hajdúböszörményben van a campusunk így az órákat itt szokták megtartani és jelenleg két telephelyen is folyik a tanítás Böszörményben. Ezektől kivétel szokott lenni a gyakorlati képzés, ami szakonként változik, de lehetőség van rá Debrecenben, valamint a hallgatók lakóhelyén is teljesíteni.

Van –e kollégium és hogyan lehet bejutni?

A karunkhoz legközelebbi kollégium a campusunkon található a kari épülettől pár perc sétára. Vannak, akik inkább Debrecenben szeretnének lakni, arra is van lehetőség viszont, akkor számolni kell a reggeli bejárással is. A kollégiumi felvételinél elsősorban nézik a szociális pontszámot, ezek mellett a tanulmányi átlagot is. A kollégiumi díjak változók 13.500ft-tól akár 23.000ft-ig. A Hajdúböszörményi kollégiumban 6 fős 3 ágyas (3+3) fős szobákban lehet megszállni, amihez tartozik egy előtér valamint vizesblokk. Ezen felül megtalálható az épületben mosókonyha, étkező is.

Milyen távolságra van Hajdúböszörmény Debrecentől?

Debrecentől 18 km, kb. 30 perc busszal.

Milyen a kar körüli infrastruktúra?  

A kar központi helyen található Böszörményben, így minden sétával elérhető. A buszállomás kb 10 perc sétára található, de van a közelben bolt, fénymásoló, pékség, konditerem, étterem, gyógyszertár és orvosi rendelő is.

Milyen rendezvények vannak a karon?

Kiállítások, hazai és nemzetközi konferenciák, bálok (Gólyabál, Végzős bál), kar napja, vetélkedők, tanár-diák sportrendezvények, Halloween party, Mikulás kamion, főzőverseny, szakestek, nemzetközi estek, filmklub, társasjáték estek, kreatív délutánok, Kiskarácsony koncert…

 

Frissítés dátuma: 2020.11.12.


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.