A 2017/18-as tanév első félévében az Erasmus+

Kate Kasvo, University of Tallinn (Észtország)

Giulia Galizia, University of Modena and Reggio Emilia, Reggio Emilia (Olaszország)

Alejandro Sotodosos Alonso és Sandra Díaz De Huerta, Rey Juan Carlos University, Madrid (Spanyolország)

Anastasia Dikapolzew, Johannes Gutenberg Universität, Mainz, Németország

Öt hónapra a kar kollégiumában kaptak szállást, azaz szeptembertől december végéig Hajdúböszörményben éltek. Az észt, olasz, német-orosz és a két spanyol diák angol nyelvű óvodapedagógiai és szociálpedagógiai tárgyú előadásokra és gyakorlatokra járt (pl. Social Issues in Films, Playful English for Children, Introduction to the Applied Anthropology and Pedagogy: Integration and Inclusion of Minority Communities) . A kar oktatóinak angol nyelvű óráin a külföldi diákok mellett magyar hallgatók is részt vettek.

Októberben az Olvass bele a történelembe! - 1956 könyvei című rendhagyó kiállítás megnyitóján Giulia Galizia olasz hallgató énekkel és Botrágyi Tamás óvodapedagógus verssel emlékezett a forradalom hőseire.

A hallgatók szakmai gyakorlatukat a DE Gyakorló Óvoda Alma csoportjában töltötték. A december 5-i Mikulás-ünnepségen a magyar hallgatókkal közösen adtak műsort az óvodásoknak.

A pedagógiai tanulmányaik keretében felkeresték a Városi Bölcsődét, a Kincskereső Óvodát, a Jó Pásztor Református Óvodát, a Baltazár Dezső Református Általános Iskolát és a Bocskai István Gimnáziumot is, így megismerkedtek a magyar oktatási rendszer minden szintjével. A gimnáziumban rendhagyó angolóra keretében beszélgettek a magyar diákokkal, akik angol és német nyelvtudásukat is használhatták. Az egyik spanyol diák öt hetes spanyol nyelvtanfolyamot tartott a gimnázium érdeklődő diákjainak és tanárainak.

A külföldiek a Debreceni Nyári Egyetem magyar nyelvtanfolyamán is részt vettek, lelkesen tanulták a magyar igeragozást. Néhány hét gyakorlás után már ki tudták ejteni az olyan nehéz magyar szavakat mint Hajdúböszörmény, Egészségedre!, Köszönöm. Bálint Zsuzsa Hungarian Culture című óráin minden héten a magyar kultúra és történelem egy-egy szeletével ismerkedtek meg, például a magyar népzenével és néptánccal, az államalapítással, az 1956-os forradalom eseményeivel.

Az őszi félévben egy nigériai származású Olaszországban élő egyetemi hallgató, Monica Oleka Obi Kalu két hónapig önkéntesként tevékenykedett a Gyakorló Óvoda és a Kincskereső Óvoda csoportjaiban, ahol a gyerekek nagy szeretettel fogadták. A hallgató bekapcsolódott az óvoda életébe, játszott a gyerekekkel, énekelt nekik és segítette őket a mindennapi óvodai tevékenységek során.

2017. október 25-én, a Kar Napján külföldi hallgatók bemutatták a küldő egyetemüket. Ezt követően a magyar hallgatók számoltak be élményeikről, akik Erasmus/Campus Mundi ösztöndíjjal vagy tanultak külföldön vagy szakmai gyakorlaton voltak.

A hallgatók szabadidejükben Hajdúböszörmény és a környék életével ismerkedtek, jártak a Bocskai Gyógyfürdőben, a termelői piacon, hortobágyi darulesen és Debrecenben is. Karácsonyi ajándékként kézműves termékeket és szaloncukrot vásároltak családtagjaik számára.

A hallgatók bekapcsolódtak a Debreceni egyetem életébe is. Részt vettek az egyetem tanévnyitó ünnepségén, YouDay-en és az Erasmus diákokat tömörítő szervezet (Erasmus Student Network) programjain is, pl. karaoke est, budapesti hétvége, magyar vacsora és táncház.

A Nemzetközi Estek keretében a hallgatók angol nyelvű előadásokban mutatták be hazájukat, majd a közönség meg is kóstolhatott olasz, német, orosz, észt, nigériai és spanyol finomságokat. Örömmel vettük, hogy sok gimnáziumi diák és böszörményi lakos is rendszeresen részt vett a kedd esti programokon.

A tanév első előadója Kate Kasvo észt diák volt, aki Estonia – a little country with a lot of soul címmel mutatta be Észtországot. Kate erre az alkalomra az észt zászló színeibe öltözött: kék, fehér és fekete ruhát viselt. Az észteknek köszönhetjük a Skype-ot és a DreamApply szoftvert, amelyen keresztül a Debreceni Egyetem hallgatói Erasmus tanulmányokra jelentkezhetnek. Az előadást észt nyelvlecke zárta, és kiderült, bár a magyar és az észt rokon nyelvek, mégsem értjül meg egymást szótár nélkül. előadás, recept, recept

Október 3-án az olasz esten Giulia Galizia #ItalianStyle címmel tartott interaktív előadást hazájáról. A közönség tagjai felismerték a híres olasz szerzők portréját és a világhírű olasz konyha remekeit. Az olasz nyelvnek számtalan változata van: az egyes régiók között nemcsak a kiejtés, de a szókincs is eltérő, így nem véletlen, hogy Olaszországban a testbeszéd nagyon fontos, Giulia meg is tanított a hallgatóságnak néhány fontos jelet. Az est legfontosabb tanulsága mégis az, hogy a pizzára tilos ketchupot és ananászt tenni. előadás, recept

Az őszi szünet előtt, október 17-én Alejandro Sotodosos Alonso és Sandra Díaz De Huerta Spain is different címmel spanyol estet tartott. Az előadásból kiderült, hogy a spanyol nyelvnek is számtalan változata létezik, olykor a spanyolok sem értik meg egymást. A hallgatók azt is elmondták, hogy a spanyolok nem buliznak egyfolytában, és nem is lusták, bár manapság nagyon nehéz munkát találni Spanyolországban. Az előadók a hazájukról kialakult sztereotípiákkal kapcsolatban azt is mesélték, hogy a spanyolok 90%-a nem szereti a bikaviadalt és nem tud flamencót táncolni sem. Igaz viszont, hogy a foci a legnépszerűbb sport hazájukban, de nem igaz, hogy minden spanyol focirajongó, mert Sandra nem szereti ezt a sportot. Az est végén Sandra és Alejandro pirítóst készített serranoi sonkával, hozzá sangriát szolgáltak fel. előadás, recept

Az őszi szünet után a Nemzetközi Estek sorozat november 7-én a sorozat az orosz esttel folytótdott. Anastasia Dikapolzew orosz származású, így hitelesen bemutatta az orosz szokásokat, hagyományokat. A diákon híres orosz épületeket, festményeket is láthatunk. előadás, recept

November 21-én a nigériai esten Monica Oleka Obi Kalu cserediák szülőhazájáról bezsélt. Elsőként a hallagtóságot kérdezte, mi jut eszükbe Afrikáról. A válaszok között a színes ruhák, ékszerek, tánc, sokféle nyelv, szavannai állatok szerepeltek, de senki nem mondta a szegénységet. Monica úgy döntött, Nigéria termésezti kincseinek bemutatása után az ország nehéz helyzetéről, a szegénységről fog beszélni. A nigériai gyerekek nem járhatnak iskolába, ha mégis eljutnak, otthon nincs lehetőségük a tanulással foglalkozni. Monica tervei között szerepel, hogy óvodát alapít Afrikában és gyerekekkel dolgozik. Monica afrikai ételeket is készített a kzönségnek. A böszörményi zöldségesek yam gyökeret nem tartanak, így édesburgonya szolgált köretként a csípős tojássaláta mellé. előadás, recept

A félévet december 5-én Anastasia Dikapolzew Erasmus-hallgató előadása zárta. Anastasia ezúttal a másik hazájáról, Németországról beszélt. Néemtország gazdasága nagyon erős, a munkanélküliség alig 2%-os, így nem véletlen, hogy nagyon sok a külföldi munkavállaló. A bevándorlás kérdéseiről is beszélt. Németoszág történelme kapcsán arról is szólt, hogyan próbálják a németek feldolgozni a nácizmust. A német irodalom és zene bemutatásakor a hallgatókat kréte, ismerjenek fel egy művet vagy zenei részletet. Az estet német virsli, mustár és jó hangulatú beszélgetés zárta. előadás, recept

A külföldi hallgatók főzőtanfolyamot is tartottak a kollégiumban. Az érdeklődők néhány finom, gyorsan elkészíthető észt, olasz és spanyol étel elkészítését tanulhatták meg. Kate klasszikus almás pitét és burgonyasalátát készített. Giulia megtanította az igazi olasz pizza elkészítését, melyre nem kerülhet ananász és ketchup. A spanyol diákok omlettet és csokitortát készítettek a magyar hallgatkkal közösen. A sok finomságért cserébe magyar hallgatók megmutatták a külföldieknek, hogyan készül a paprikás krumpli.

Az előadás-sorozat februárban folytatódik, az érdeklődők az aktuális estekről a gygyk.unideb.hu oldalon tájékozódhatnak.

Nemes Magdolna-Szabóné Túri Judit

Legutóbbi frissítés: 2023. 08. 17. 10:57