30 éves az Erasmus+ program

Forza Italia! Hajrá Olaszország! címmel tartott előadást Eleonora Pellegrino és Matilde Nardi, akik a Bocskai István Gimnáziumban "vendégeskednek" az Erasmus program keretein belül. A második előadást Bíró Olívia a DE GYGYK hallgatója tartotta, aki Olaszországi Erasmusszal eltöltött szemesztereiről és a kint szerzett élményeiről mesélt. Az előadást stilszerűen az előadók és a vendégek közös pizzázással zárták.

 

 

L’ERBAZZONE – SPENÓTOS SÓS TORTA Reggio-ból, OLASZORSZÁGBÓL

Hozzávalók:

Töltelék:

2 gerezd fokhagyma
1-2 póréhagyma a zöld szárával együtt
5 dkg vaj
4 ek. oliva olaj
kb. 90 dkg spenót
6 dkg szalonna
4-5 marék parmezán sajt
só és bors (ízlés szerint)
1 marék petrezselyem zöld

Tészta:

20 dkg liszt
2 ek. oliva olaj
langyos víz
egy diónyi zsír
só és bors (ízlés szerint)

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit gyúrjuk össze, majd tegyük el egy fél órára pihenni. Miután pihent osszuk két részre.

Vágjuk fel a töltelékhez a szalonnát és olvasszuk fel a tűzön. Miután a szalonnából kisült a zsír, adjuk hozzá a felvágott póréhagymát és a fokhagymát és dinsztoljuk meg. Adjuk hozzá a 4 ek. olajat és a vajat és mielőtt barnára nem pirulna a hagyma, tegyük az edénybe a spenótot is. Hagyjuk összefőni miután megsóztuk és borsoztuk. Miután jól átmelegedett és átfőtt minden, vegyük ki a fokhagymát a töltelékből és adjuk hozzá a petrezselyem zöldet és a lereszelt 4-5 marék parmezánt. Miután elolvadt a sajt és összefőtt minden, tegyük félre kihülni kicsit.

Miután a töltelék kellően kihült, nyújtsuk ki az egyik darab tésztánkat és tegyük egy kiolajozott tepsibe, majd töltsük meg a spenótos töltelékkel, egy kis peremet hagyva a tészta szélén. Ezután nyújtsuk ki a másik darab tésztánkat is és fedjük be vele a megtöltöttet. A két tészta szélét dolgozzuk egybe, felhajtogatva körbe egy peremet képezünk neki. Szúrkáljuk meg a tészta tetejét villával vagy késsel, hogy a gőz kijusson a tészta belsejéből sütés közben. 200 °C-os sütőben aranybarnára sütjük.

(aki nem szeretne bajlódni a tészta elkésztésével, használhat előre elkészített leveles tésztát is)

 

Authentic Italian Pizza Dough Recipe

Ingredients

  • 1 kg flour 00
  • 600 ml water
  • 3 gr dried yeast
  • 15 gr salt

Instructions

  1. To prepare the dough for the pizza, start pouring the flour in a large mixer bowl.
  2. In a small bowl add luke-warm water and then add the yeast, mixing gently until the yeast is dissolved.
  3. Turn the mixer on with the hook mounted on medium-to-low speed and start pouring the water little by little, making sure you wait for the previous dose to be absorbed by the flour.
  4. Keep kneading until the dough gets smooth and homogeneous. When it gets to that point, keep kneading for about 15/20 minutes.
  5. Add the salt and keep the mixer running until the salt is fully combined with the dough.
  6. When the salt is fully absorbed, remove the dough from the mixer and knead with your hands until you get a large ball.
  7. Place it in a large bowl, cover with foil or a clean humid cloth, then let it rise in the oven with the light on.
  8. Wait until the mixture has at least doubled in volume (after 1.5 h). Ideally, you should let it triple in size (at least 3 hours).
  9. Once the dough has risen, transfer it on a work surface.
  10. Divide it into 4 equal parts and shape them as balls using your hands. Once done, cover them with a clean cloth and let them stand for 30 minutes at room temperature, before using them to make your pizzas.

forrás: https://www.nonnabox.com/authentic-italian-pizza-dough-recipe/?fbclid=IwAR0Ik5-G8721G0f4O8Ev-uXU37qP3c3-vxGbNSZlOsKwj74jdada1Lg5j74

Legutóbbi frissítés: 2022. 07. 22. 13:59