Az USA a színfalak mögött

A III. éves csecsemő és kisgyermeknevelő BA szakos hallgatók Idegen nyelvi szakirodalom-feldolgozás (angol) kurzusához a tavaszi félévben Sarah Good, a DE Gazdaságtudományi Kar Business Administration szakos hallgatója is csatlakozott

A Good család Michigan államban élt, és az édesapa munkája miatt költöztek Debrecenbe, amikor Sarah 14 éves volt. Sarah a középiskolai tanulmányait Debrecenben végezte, magyarul felsőfokon beszél. A csecsemőgondozás angol nyelvű szókincse a magyar, a magyar nyelvű szókincs az amerikai hallgató számára volt újdonság.

Március 23-án Sarah The USA Behind the Scenes címmel tartott prezentációt hallgatótársainak. A bemutatóból kiderült, hogy az amerikai középiskola egyáltalán nem olyan, mint a High School Musical-ben. A diákok korán kelnek, hogy beérjenek az órákra és ott keményen tanulnak. Az országban nagyok a távolságok, a tömegközlekedés megbízhatatlan, ezért a fiatalok többségének korán meg kell tanulnia autót vezetni. A nagyszülők többnyire távol élnek az unokáiktól (másik államban), ezért Sarah számára szokatlan volt, amikor magyar osztálytársai tanítás után a nagyszüleikhez mentek ebédelni. A távolságról nem mérföldekben gondolkodnak, hanem autóval megtett időben, pl. a Sarah nagyszülei kétórányi autóútra laktak tőlük. Az amerikai hallgató a szókincset érintő eltéréseket is mondott, például a szénsavas üdítő az ország keleti és nyugati részén soda, északon pop, délen coke.

Sarah amerikai csokis kekszet készített a hallgatóknak, akik örömmel fogyasztották a finomságot. (a recept a mellékelt képek között meg található) A beszélgetés még szünetben is folytatódott, a diákok is számtalan kérdést tettek fel Sarahnak az amerikai és a magyarországi élettel, élményeivel, terveivel kapcsolatban.

dr. Nemes Magdolna

Képek az eseményről

Legutóbbi frissítés: 2023. 04. 11. 09:10