JÁTSZUNK ZENÉT! és HANGDIMENZIÓK

Zenei utazások térben és időben - Budapest, Magyar Zene Háza tanulmányút óvodapedagógus hallgatóknak

JÁTSZUNK ZENÉT!

E cím, a Magyar Zene Háza egyik fő szlogenje, leginkább a zenepedagógiai osztály minden korosztályra szóló foglalkozásaira igaz. Az óvodapedagógus szakos II. éves hallgatók egész napos szakmai tanulmányúton vettek részt a Magyar Zene Házában, 2023. május 17-én.

Érkezésünk után zenés-játékos Zenepedagógiai Épületsétával tekinthettük meg a Magyar Zene Háza látványos tereit. (ahol éppen nem tartottak programokat)

Két csoportra osztva a hallgatókat a zenepedagógusok által tartott kiscsoportos foglalkozásokon interaktív módon kapcsolódhattunk be az óvodai nevelés játékos zenei világába. Az óvodapedagógus hallgatók módszertani ismereteiket kiegészítve, új játékokat megtanulva és lelkesen eljátszva tapasztalhatták meg a zene élményszerű hatását, melyet későbbi munkájukban kiválóan tudnak majd kamatoztatni.

A délelőtt zárásaként mesés-muzsikás kalandozást tettünk Zengőfalvába, ahol Zöld Péter meséjét jelenítettük meg közösen. A 45 perces foglalkozás során hallgatóink átélhették, hogy a komplex, dramatikus játék mennyire segíti az óvodás korosztályt bevezetni a magyar hagyományrendszer gazdag világába. Ezzel is bizonyítva, hogy a népzene, népmese, improvizatív gyermektánc, népi játékok és látványos tárgyak, hangszerek, eszközök együttesen adnak a gyermekeknek (jelen esetben hallgatóinknak is) sokszínű képet, élményt hagyományaink világáról.

Köszönettel tartozunk a kiváló zenepedagógusoknak:

Gulyás Anna – zenepedagógus, énekes, mesemondó, kulturális antropológus, aki a HoddalaNap és a Muzsikáló Természet Zenekarok vezetője, a Magyar Zene Házában pedig óvodásoknak, kisiskolásoknak tart mesés-játékos-muzsikás foglalkozásokat, családi napokon babakoncerteket. Tekergő, Állati muzsikák című  Mesés-Játékos-Muzsikás foglalkozásain a Zöld Péter vagy az Angyalbárányok mesékkel találkozhatunk komplex dramatikus játékként.

Tamási Borbála – zenepedagógus, népzenész, énekes, a Soharóza kísérleti társulat tagja, a Csillagbukfenc Együttes gyermekzenekar vezetője. Családi Napokon 0-3 éveseknek, óvodásoknak, általános iskolásoknak és óvodapedagógiai felnőttoktatásban résztvevőknek is tervez/vezet foglalkozásokat a kiállításokban, a Kreatív Hangtérben, a Hangdómban. Munkájában az improvizációval, a szabad zene és kísérletezéssel, új világok kitalálásával és a hagyomány ötvözésével jeleníti meg a zene végtelenül izgalmas birodalmát.

HANGDIMENZIÓK – Zenei utazások térben és időben

Délután másfél – 2 órában a Magyar Zene Háza állandó kiállítását tekinthettük meg, amely egy különleges zenei tárlat. A zene történetének legfontosabb állomásait mutatja be – európai, illetve hazai fókusszal. Az ősi ritmusoktól egészen a 21. századig az élet körforgásán keresztül meséli el a zene jelentőségét, úgy, hogy végighalad a legfontosabb zenetörténeti fordulópontokon, és kiemel egy-egy ikonikus alkotót. A kiállítás előszeretettel használja a technológia nagyon változatos eszközeit és játékosan vonja be a látogatót, hogy látványos installációkkal nyújtson ismereteket a különböző stílusú zenékről.

Ezen az egy napos tanulmányúton bepillanthattunk a Magyar Zene Háza két programjába. Biztosak lehetünk benne, hogy a Magyar Zene Háza igazi élő közösségi térként a zenei élet egyik emblematikus találkozóhelye, hazánk zenei múltjához és jelenéhez, kiemelkedő egyéniségeihez méltó nagyon széleskörű kínálattal. Ez mindannyiunkat arra ösztönöz, hogy a még nem látott helyszíneken lévő programokból válogassunk  (Hangdóm, Kreatív Hangtér, a magyar populáris zenét lefedő Multimédiás Könyvtár és Klub, Szabadtéri Színpad, stb.) és a későbbiekben megtekinthessük!

A szakmai program szervezői és résztvevői voltak karunk óvodapedagógus szakos II. évfolyamos hallgatói, valamint Tamásiné Dr. Dsupin Borbála az MSE tanszék vezetője, Dr. Árkosi Julianna, Péter Csaba a zenei-, és Prém Vanda vizuális szakmacsoportok oktatói.

 

KÉPEK AZ ESEMÉNYRŐL

 

Legutóbbi frissítés: 2023. 05. 24. 15:38