Külföldi diákok Böszörményben

Simone Pinetti, University of Modena and Reggio Emilia, Reggio Emilia (Olaszország), óvódapedagógus és tanító szak

Georgina Crespo Hall és Miguel Becerra Muñoz, Rey Juan Carlos University, Madrid (Spanyolország), óvódapedagógus és tanító szak 

Lukas Werner és Daniel Ternyik, Katolische Stiftunghochschule, München (Németország), szociális munka szak

Az olasz és a német hallgatók a kar kollégiumában kaptak szállást, azaz szeptembertől december végéig Hajdúböszörményben éltek. A két spanyol diák Debrecenben, a Kossuth Lajos Kollégiumban lakott.  A félév során a diákok angol nyelvű óvodapedagógiai és szociálpedagógiai tárgyú előadásokra és gyakorlatokra jártak (pl. Social Issues in Films, Playful English for Children, Research Methodology stb.). A kar oktatóinak angol nyelvű óráin a külföldi diákok mellett magyar hallgatók is részt vettek.

A hallgatók szakmai gyakorlatukat a DE Gyakorló Óvoda Katica csoportjában töltötték, ahol a gyerekek nagy szeretettel fogadták őket. A hallgatók bekapcsolódtak az óvoda életébe, játszottak a gyerekekkel, énekeltek nekik és segítették őket a mindennapi óvodai tevékenységek során.

A pedagógiai tanulmányaik keretében felkeresték a hajdúböszörményi Városi Bölcsődét, a Kincskereső Óvodát, a Baltazár Dezső Református Általános Iskolát és a BSZC Veress Ferenc Szakgimnáziumot és Szakközépiskolát is, így megismerkedtek a magyar oktatási rendszer minden szintjével. A Baltazár iskolában rendhagyó nyelvórák keretében beszélgettek a magyar diákokkal, akik angol és német nyelvtudásukat is használhatták. A kulturális antropológia tárgy keretében a hallgatók Nagyecsedre utaztak, ahol a helyi roma közösség életével ismerkedtek. A tanulás mellett rendszeres résztvevői voltak a köredzéseknek, túráztak a Zemplénben és a kari gólyabált sem hagyták ki.

 A külföldiek a Debreceni Nyári Egyetem magyar nyelvtanfolyamán is részt vettek, lelkesen tanulták a magyar igeragozást. Néhány hét gyakorlás után már üdvözölték a magyar hallgatókat (Szia!/Sziasztok!), és mondták, hogy Semmi baj!, Köszönöm.

A hallgatók szabadidejükben Hajdúböszörmény és a környék életével ismerkedtek, jártak a Bocskai Gyógyfürdőben, a termelői piacon, Debrecenben és a fővárosban is. Karácsonyi ajándékként kézműves termékeket és szaloncukrot vásároltak családtagjaik számára.

 Az Interkulturális Ismeretek/Nemzetközi Estek keretében a hallgatók angol nyelvű előadásokban mutatták be hazájukat, majd a közönség meg is kóstolhatott olasz, német és spanyol finomságokat. Az előadás-sorozat 2019 februárjában folytatódik, az érdeklődők az aktuális estekről a www.degyfk.hu oldalon tájékozódhatnak.

Nemes Magdolna-Szabóné Túri Judit

 

 

Legutóbbi frissítés: 2022. 07. 22. 13:59