Különleges testnevelés óra a GYGYK-n 2024.05.07

A Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Karának Felelős Állattartás hete 2024

A Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Karának Felelős Állattartás hete 2024. május 7-én rendkívül sikeresen zajlott. A rendezvény keretében az ép és fogyatékossággal élő gyermekek és felnőttek számára mozgásfejlesztő és testnevelési foglalkozásokat tartottak, melyekben kiemelt szerepet kapott a kutya motiváló jelenléte.

A foglalkozásokon a kutya által bemutatott mozgások inspirálták és motiválták a résztvevőket, különösen a fogyatékossággal élő személyeket. A komplex ügyességfejlesztő akadálypálya részeként olyan feladatok várták a résztvevőket, mint a karikákon átkúszás, átbújás, egyensúlyozó járás, járás közbeni feladatok, szivacson hossztengely körüli forgás és babzsákdobás.

A mozgásprogram célja nem csupán a motoros képességek fejlesztése volt, hanem a szociális és érzelmi kompetenciák fejlesztése is. A rendezvényt Dr. Gortka- Rákó Erzsébet, a Kar dékánja nyitotta meg. A szervezők között szerepeltek Dr. Lovas Kiss Antal, Sipos Edina és terápiás kutyája, Hidra, valamint a testnevelés és mozgásos fejlesztést koordináló Dr. Laoues-Czimbalmos Nóra és Dr. Müller Anetta testnevelő-gyógytestnevelő tanárok. A Felelős Állattartás hete rendezvény és a hozzá kapcsolódó mozgásfejlesztő program számos előnnyel járt mind a résztvevők, mind a szervezők, valamint az önkéntes hallgatók számára. Először is, a résztvevők számára ez a program lehetőséget teremtett a mozgásfejlesztésre és testnevelésre, melynek révén javulhatnak fizikai állapotuk, motoros képességeik, egyensúlyérzékük. Az állatok jelenléte és motiváló hatása továbbá segítette a résztvevők önbizalmának és motivációjának növelését. A szociális és érzelmi kompetenciák fejlesztése szintén fontos aspektusa volt a programnak. A résztvevőknek lehetőségük nyílt az együttműködésre, a csapatmunkára, valamint az empátia és türelem gyakorlására. Az állattal való interakció során kialakult kötődés pedig segíthetett az érzelmi kiegyensúlyozottságuk javításában.

A kutyával asszisztált testnevelés és mozgásfejlesztés, valamint az állatasszisztált terápia olyan terápiás módszerek, melyekben a kutya jelenléte és részvétele segít a résztvevők fizikai és mentális egészségének javításában. Ezek a módszerek különösen hatékonyak lehetnek gyerekek és felnőttek esetében egyaránt, akiknek szükségük van motivációra, önbizalomra vagy fizikai fejlesztésre. A kutya játékos, barátságos természete segít megnyugtatni és motiválni az embereket, miközben növeli az interakciót és az örömteli élményeket. A kutyával végzett testnevelés és mozgásfejlesztés során a kutya által vezetett tevékenységek, például a kutyával való séta vagy játék, segítik a résztvevőket az egyensúlyérzék, koordináció és motoros képességek fejlesztésében. Az állatasszisztált terápia pedig szélesebb körű célokat szolgál, mint például a stressz csökkentése, az önértékelés növelése vagy a szociális készségek fejlesztése.

Összességében ezek a módszerek nemcsak fizikai, hanem mentális és érzelmi szempontból is pozitív hatást gyakorolhatnak az emberekre, elősegítve az egészséges életmód kialakítását és a jobb életminőség elérését.

A szervezők és az önkéntes hallgatók számára is kiváló lehetőség volt ez a program arra, hogy közvetlenül segítsenek másokon, és tapasztalatot szerezzenek az események szervezésében és lebonyolításában. Az önkéntes munka révén a hallgatók gyakorlati tapasztalatokat szereztek az oktatáson kívüli területeken is, ami hozzájárulhat a személyes és szakmai fejlődésükhöz.

 

Összességében tehát a Felelős Állattartás hete és a mozgásfejlesztő program egyaránt pozitív hatással volt mind a résztvevőkre, mind a szervezőkre és önkéntesekre, elősegítve a testi és lelki egészség javulását, valamint a közösségépítést és önkéntesség kultúrájának erősítését.

Legutóbbi frissítés: 2024. 05. 08. 08:53