Nemzetközi Estek

Elmondta, hogy Észtországban egyszerre van jelen a múlt és a jövő, az ország digitálisan nagyon fejlett. A természet fontos az észtek számára, gyakran járnak kirándulni a városok körüli erdőkbe. Az előadásából az is kiderült, hogy ki volt Old Thomas és miért köszönnek neki a Tallinnba érkezők. Ezt követően Nagy Laura harmadéves óvodapedagógia szakos hallgatót kapcsoltuk, aki jelenleg Észtország második legnagyobb városában, Tartuban tanul. Laura a jelenlevők kérdéseire válaszolva beszélt az Erasmus diákszervezet által szervezett utazásokról, programokról, bulikról és az egyetemi életről. Az est végén a hallgatók megkóstolhatták az észt fahéjas kalácsot, amit ünnepi alkalmakra készítenek, és az erdei gyümölcsös zabpelyhes süteményt.

 

Receptek:

Észt fahéjas kalács (kringel)

hozzávalók / 8 adag

Tészta

Töltelék

elkészítés

  1. Egy kisebb edénybe belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadunk 1 evőkanál cukrot, 1 dl langyos tejet, és addig kevergetjük, míg krémessé nem válik.Hagyjuk állni 10-15 percet.
  2. Egy nagy tálba szitáljuk a lisztet, beletesszük a sót, a maradék cukrot, összekeverjük, majd a felfutott élesztővel, a megmaradt tejjel, tojássárgákkal és az olvasztott vajjal sima felületű tésztát gyúrunk belőle. Gombóccá formázzuk, letakarva, meleg helyen kb. 1 órát kelesztjük.
  3. Lisztezett munkafelületen kb. 30x40 cm-es téglalappá nyújtjuk a tésztát. A töltelékhez a puha vajat, a cukrot, a kardamomt és a fahéjat alaposan kikeverjük. Egy kanál segítségével rákenjük a fahéjas tölteléket (előtte 1 evőkanálnyit félreteszünk belőle a teteje kenésére). A tésztát feltekerjük rúdba, mint a bejglit,majd az egyik szélén 2 cm-es részt meghagyva, középen kettévágjuk. A nyitott rétegeket kifelé fordítva kalácsszerűen összefonjuk, majd koszorút formázunk belőle.
  4. A tetejét megkenjük a félretett 1 evőkanálnyi fahéjas töltelékkel, és letakarva hagyjuk még 15 percet kelni. Sütőpapíros tepsibe téve 200 C fokra előmelegített sütőben sütjük 10 percig, majd 180 C fokra mérsékelve a lángot további 10-15 perc alatt szép aranybarnára sütjük.
  5. Rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni.
  • sütési hőfok: 180°C

forrás: https://www.nosalty.hu/recept/eszt-fahejas-kalacs-kringel

 

Zabpelyhes morzsasüti

HOZZÁVALÓK

  • 30 dkg erdeigyümölcs-keverék (fagyasztott)
  • 10 dkg vaj + a tálhoz
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 tk őrölt fahéj
  • 15 dkg zabpehely
  • 10 dkg liszt
  • 6 dkg barnacukor és két evőkanál méz

ELKÉSZÍTÉS

    1. A felengedett, lecsepegtetett erdei gyümölcsöket egy közepes méretű, kivajazott tűzálló tálba szórjuk, és meghintjük a vaníliás cukorral, és az őrölt fahéjjal.
    2. A zabpelyhet összeforgatjuk a liszttel, valamint a kristálycukorral, majd hozzáadjuk a megolvasztott vajat, és morzsás állagúra dolgozzuk.
    3. Kivajazott tepsiben elterítjük a gyümölcsöt. A gyümölcsökön elosztjuk a zabpelyhes morzsát, végül a 180 fokos sütőben 30 percig sütjük a süteményt. Egy kevés fahéjas porcukorral meghintve kínáljuk.

 

forrás: http://www.mindmegette.hu/zabpelyhes-morzsasuti.recept/

Legutóbbi frissítés: 2022. 07. 22. 13:59