Télkergető - Farsang régen és ma...

 

A farsang a munkaszünet ideje, a mulatságok, lakodalmak, vidám lakomák időszaka. Magyarországon hagyományosan a farsang január 6-án vízkeresztkor kezdődik és hamvazószerdáig tart, mely a húsvét előtti 40 napos böjt első napja. A farsangi időszak utolsó napja húshagyókedd – ekkor volt szabad a böjt előtt utoljára húsételt fogyasztani.

A „karnevál”, a farsang fő attrakciója, magyar nevén „a farsang farka”. Ez a farsangvasárnaptól húshagyó keddig tartó utolsó három nap, ami a nagy mulatságok közepette, valójában télbúcsúztató is. A világ számos városában ilyenkor rendezik meg a híres karneválokat (Rió, Velence), Magyarországon pedig a farsang legnevezetesebb eseményét, a mohácsi busójárást. A telet űzik, riogatják, ijesztő álarcokban, éles zajok keltésével, gúnyos mondókákkal.

A farsang máig sem veszített vonzerejéből, csak igazodott munkaidőnkhöz, szokásainkhoz. Nincs pontos dátuma, de általában februárban kis és nagy közösségekben, baráti társaságokban vagy épp intézményi szinten megrendezésre kerül valamilyen farsangi mulatság. Elmaradhatatlan kellékek - a maskarába bújás, álarc, vagy álöltözet felöltése, és a hagyományos farsangi étel, a fánk (pampuska) elkészítése.

A farsangi ”beöltözés” ma már inkább egymás mulattatására, viccelődésre, szórakozásra szolgál. Maszkokat, álöltözeteket lehet kikölcsönözni, vagy megvásárolni, de talán izgalmasabb, ha saját magunk készítjük. Maszkot, jelmezt lehet készíteni papírból- papírmaséval, filcből, bőrből, gipszből.

A mai óvodások is a "farsang farkán" nagyon várják már a jó időt, meleget, így egy régi télűző néphagyományt is felelevenítenek. Ez a régi, kedvelt téltemető népszokás a kiszebáb égetés. A kisze többnyire menyecskének öltöztetett szalmabáb, melyet kici, kiszőce, kicevice, banya néven is emlegettek. A bábu a különböző magyarázatok szerint a tél, a böjt, a betegség megszemélyesítője lehetett. Elégetésével a kellemetlen dolgokat igyekeztek távolra űzni maguktól az emberek. A kiszebáb égetésekor a gyerekek zajkeltő szerszámokkal, kereplővel, csörgővel, dobbal kísérve télűző rigmusokat kántáltak.

 

 

 

"Szita, szita péntek,
Vége van a télnek,
Kikeletet köszönteni
Jönnek a népek!"

 

"Jer, jer kikelet,
Seprűzd ki a hideget,
Ereszd be a meleget,
Dideregtünk eleget!"

 

A tűzgyújtás előtt egyes helyeken még vízbe merített zöld ággal is megspriccelték a gyerekeket, hogy a hideg évszak vége felé az apróságok ne csak egészségesek, hanem szépek és harmatosak is legyenek.

Télkergető – Szvorák Katalin és a Monarchia Zenekar (Hungaroton)

Az alábbi farsangi dalok IDE kattintva meghallgathatók:

https://www.youtube.com/watch?v=xPYu6ffMZ94

Hipp, hopp farsang…
A farsangi napokba…
Fassang, fassang…
Majd úgy fogunk táncolni…
Hajtsátok ki farsangot…

 

Művészetnevelési, Sport és Egészségnevelési Tanszék ének-zene szakmacsoportja:

Tamásiné Dr. Dsupin Borbála
Hovánszki Jánosné Dr.
Barát-László Bernadett
Vasné Katona Adrienne

Legutóbbi frissítés: 2022. 07. 22. 13:59