Új képzés

Állatasszisztált képzés indul

 

Karunk állatasszisztált pedagógiai fejlesztőtevékenység területen indít 2021 szeptemberétől új pedagógus-szakvizsgára felkészítő szakirányú továbbképzési szakot.

Az állatasszisztáció tudatosan épít az ember-állat kötődés jótékony hatásaira. Az állatasszisztált foglalkozásokon az állatok egyfajta közvetítőként szolgálnak, közreműködnek a résztvevők motiválásában, a segítő helyzetekben, vagy készségek fejlesztése során. Az állatasszisztált tevékenységek alkalmával állatok vonják feladathelyzetbe a résztvevőket.

Képzésünkben főként az állatasszisztáció kutyák segítségével megvalósuló formáit ismerhetik meg a jelentkező hallgatók. A kutya különösen fontos szocializációs tényező lehet, mert kedvező hatással van a gyermekek szociális és érzelmi fejlődésére. A kutyákkal kialakított rendszeres kapcsolat segítheti a gyermek identitásfejlődését és a társas kapcsolatok elsajátítását, javíthatja a konfliktuskezelési képességüket és empatikus készségüket. Nem utolsó sorban a gyermekek stresszhelyzetben érzelmi támaszként használhatják a kutyát.

A képzés során a hallgatók elsajátítják az állatasszisztált fejlesztőtevékenységek alkalmazási lehetőségeit, pedagógia módszertanát és hatásmechanizmusait. A képzést elvégző hallgatók etológiai, állatvédelmi, zoopedagógiai ismereteket is szereznek, valamint, megismerik a társállattartás állatjólléti és állatetikai vonatkozásait is. Tájékozódnak az állatasszisztációs tevékenységet szabályzó jogi háttérről. Betekintést nyernek a társállattartás evolúciós-biológiai gyökereibe és pszichológiai szociális aspektusaiba. Ismereteket szereznek – a leggyakoribb társállatok – a kutyák kognitív és szociális képességeiről, valamint a kutya és az ember kapcsolat jellemzőiről. Képet kapnak a kutyák szerepéről a gyermek személyiségfejlődésében. A képzésünkre jelentkezők megismerkednek a segítő kutyák kiválasztásának, kiképzésének legújabb elméleti és gyakorlati szempontjaival és módszereivel. A különböző területeken tevékenykedő segítő kutyákkal szemben támasztott követelményekkel, elvárásokkal és lehetőségekkel. Megismerik az oktatásban, nevelésben, fejlesztésben résztvevő állatokat érő hatásokat és ezek tudatos alkalmazását. A szakirányú továbbképzési szakunk elsősorban kutyával megvalósított aktivitásokra fókuszál, de bepillantást nyújtunk más fajokkal végzett segítő- és pedagógiai tevékenységekbe, többek között a lovasterápia módszereibe is. A képzés különböző jellegű intézményekben nyújt gyakorlati tapasztalatokat a társállatasszisztált tevékenységek tervezéséhez, szervezéséhez, szakmai fejlesztések előkészítéséhez és lebonyolításához.

Magyarországon a pedagógia, az egészségügy és a szociális szféra területén már harminc éve létezik az állatasszisztáció valamilyen formája és a látványos eredményei révén jelentősen megnövekedett az irántuk tanúsított igény, ugyanakkor a felsőoktatás nem követte a megjelenő érdeklődést. Az idén induló hiánypótló és egyedülálló szakirányú továbbképzésünk állatasszisztációt emeli be akkreditált felsőoktatási képzésbe.

Képzésünkre pedagógus szakképzettséggel rendelkező és pedagógus munkakörben legalább hároméves szakmai gyakorlatot szerzett jelentkezőket várunk. A pedagógus szakvizsgával rendelkezők számára különösen előnyös, hogy nekik a képzési időbe beszámítjuk a szakvizsga egy teljesített évét és így csak a két féléves állatasszisztációs részt kell elvégezniük ahhoz, hogy egy újabb szakvizsgához jussanak.

Bővebb információ: https://gygyk.unideb.hu/sites/default/files/upload_documents/allatasszisztalt_pedagogiai_fejlesztotevekenyseg_teruleten_honlapra.pdf

Kapcsolattartó: Virágné Elek Piroska tanulmányi előadó telefon: (52) 560-005, email: elekp@ped.unideb.hu

Jelentkezési határidő: 2021. augusztus 31.
Jeletkezési lap

Legutóbbi frissítés: 2022. 07. 22. 13:59