Állatbarát egyetemi kar lett a Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Kara

Az állattartás felelősségéről és az állatokhoz fűződő viszonyunk változásáról szólt az elmúlt hét a Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Karán.

Az apropót a felelős állattartás napja adta, valamint az, hogy immáron állatbarát egyetemi karrá vált az intézmény.  A környezettudatosság fontosságát hangsúlyozó tudományos-ismeretterjesztő szándékkal létre jött rendezvény a karon több éve folyó szemléletformáló program része volt.

 

Egy egész hét a felelős állattartás jegyében

A múlt héten rendezte meg a felelős állattartás hetét a Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Kara, melynek keretében számos, a társállatokhoz kapcsolódó program várta az érdeklődőket. A rendezvénysorozat célja az volt, hogy közérthetőbbé, kézzel foghatóbbá tegye a felelős állattartás témakörét a hallgatók számára. Kedden az egyetem könyvtárának szervezésében kiállítást rendeztek az állatokról szóló gyermek és felnőtt könyvekből. A tárlat megnyitásaként Dr. Gesztelyi Hermina a Kommunikáció, Irodalom, Dráma Tanszék adjunktusa tartott könyvbemutatót a felelős állattartásról szóló gyermekkönyvekből. Nagy sikere volt az „Állatbarátaim és én” című interaktív fotókiállításnak, melyet az egyetemi kar hallgatói, tanárai és dolgozói állítottak össze saját kedvenceikkel készült közös fotóiból. A kiállítás látványossá tette, hogy milyen sok állattartó-állatbarát munkálkodik közösen a Debreceni Egyetem böszörményi kampuszán.

Csütörtökön nagy érdeklődés kísérte „A felelős állattartás: divat vagy felismerés?” című kerekasztal beszélgetést. A meghívott előadók saját szakmai tapasztalataikat osztották meg az érdeklődőkkel. Bajkán Labovszki Milla, a Nagyerdei Kultúrpark területvezetője arról beszélt, hogy az állatkert hogyan közvetíti a felelős állattartás gondolatát a látogatói felé. Szilasi Zsanett, a létavértesi Pöttöm Major tulajdonosa, a háziállatokhoz való viszonyunkról szólva állatbemutatóval is szemléltette a gondolatait. Dr. Pálfi Sándor, a Gyermeknevelési Tanszék vezetője az óvodáskorban elkezdett felelős állattartásra nevelés fontosságát hangsúlyozta. A leggyakoribb társállatunk a kutya, ezért a felelős állattartás kapcsán két részvevő is a városi kutyatartás kérdéskörét érintette. Szabó Szandra kutyakiképző a gazdák ismereteinek hiányáról, Nádasdi Anikó a Médiacentrum szerkesztő műsorvezetője pedig a városi felelős kutyatartás helyzetéről és lehetőségeiről számolt be. A kerekasztal beszélgetésnek sajátos hangulatot adott, hogy kutyák, nyulak, csibék is segítették a közönség ráhangolódását a témára. Izgalmas kérdéseket vetett fel „A média szerepe a felelős állattartásra nevelésben” című előadás is, amelyet Nádasdi Anikó a Médiacentrum kutyás sorozatának, az Ebizódnak a készítője kutyája Atmo közreműködésével tartott meg. A felelős állattartás hetének estéin a hallgatói önkormányzat szervezésében az „Állati filmklub” keretében tudományos, ismeretterjesztő és szórakoztató filmek vetítésein vehettek részt az érdeklődő egyetemi hallgatók.

A pénteki nap rendezvényei az egyetemi karral együttműködő gyakorló óvodájában zajlottak, ezzel is hangsúlyozva a fiatal korban elkezdett felelős állattartásra nevelés fontosságát. A gyerekek a felelős állattartó igazolványuk megszerzéséért jártak végig 13 állomáshelyet miközben megismerkedhettek többek között az állatorvos és a kutyakozmetikus munkájával, valamint azzal, hogyan kell etetni a baromfiudvar lakóit.

Állatbarát egyetemi kar

A felelős állattartás hete alkalmat teremtett arra, hogy Dr. Gortka-Rákó Erzsébet dékán bejelentse, immáron állatbarát egyetemi kar lett a Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Kara. A dékán beszédében hangsúlyozta: „Az egyetemi oktatásnak a jövőre kell felkészíteni a hallgatókat, ezért a képzésnek a jövőjük szempontjából fontos témákra kell fókuszálnia, ilyen terület a környezettudatosság. A következő nemzedékeket meg kell tanítanunk arra, hogy partnerként gondoljanak más élőlényekre. Ehhez azonban felkészült pedagógusokra van szükség, akik egészen kis koruktól kezdve ebbe az irányba formálják a gyermekek szemléletét. Az állatbarát egyetemi kar elnevezés szemléletformáló tevékenységünk hangsúlyos felvállalása.”

Cél: a jövő nemzedékének szemléletformálása

Az egész országban példa nélküli, hogy egy teljes egyetem kar felvállalja, hogy az ember-állat viszony új perspektíváinak megvalósítása érdekében tegyen. Az állatbarát jelző azt fejezi ki, hogy a karon működő egységek mindegyike különböző eszközökkel tevőlegesen igyekszik részt venni az ember-állat viszony átértékelésében. A Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Kara már eddig is számos lépést tett ezen az úton. A természeti környezet, a kutya-ember kapcsolat, vagy az állatasszisztáció megismerését segítő órák az utóbbi években kerültek fel a képzési palettára. Az állatasszisztált pedagógiai szakképzés és az állatasszisztált tevékenység koordinátor szakirány is újdonság. Nem csak az oktatás, hanem a tudományos kutatás is fontos része ennek a folyamatnak, ezért a böszörményi kampuszon hozták létre – más egyetemi karok kutatóinak bevonásával – az ország első Antrozoológiai Kutatócsoportját. A karon tanuló hallgatók már nem lepődnek meg azon, ha egyes óráikon kutya is jelen van, mert az intézményben „dolgozik” Dagda, az ország első egyetemista érzékenyítő kutyája. A debreceni állatkerttel nem rég létrejött együttműködés nyomán pedig az egyetemi hallgatók önkéntes tevékenységet is vállalhatnak az állatkertben.

 

 

 

Legutóbbi frissítés: 2023. 05. 24. 08:39