Törökország volt a téma a Nemzetközi Estek őszi félévének első előadásán, 2019. szeptember 16-án. Sonay Seven és Kader Baskara Erasmus hallgatók hazájukat, egyetemüket és szülővárosukat mutatták be a hallgatóságnak. A vendégek néhány török szót is tanítottak a megjelenteknek. Az előadás után a közönség tagjai török finomságokat kóstolhattak: vöröslencsefasírtot, ünnepi fánkot és kakaós áztatott süteményt. A két hallgató 2019 nyarát a DE Gyakorló Óvodájában töltötte, ahol a gyermekek mindennapjaival ismerkedtek és segítették az óvodapedagógusok munkáját.
Kakaolu ıslak kek (Kakaós áztatott sütemény)
Hozzávalók:
4 db tojás
1 pohár (2 dl-es) kristálycukor
1 pohár tej
1 pohár olaj
1 pohár liszt
1 cs. sütőpor
1 cs. vaníliáscukor
3 ek. kakaópor
A szószhoz:
¾ pohár kristálycukor
2 ek. kakaópor
½ pohár étolaj
1 pohár tej
Az egész tojásokat tálba ütjük, majd felverjük a cukorral és a vaníliás cukorral. Hozzáadjuk az étolajat és a tejet, ezzel verjük tovább. Külön tálban elkeverjük a lisztet a sütőporral és a kakaóporral. A száraz és a nedves hozzávalókat összevegyítjük, homogén masszát készítünk (kicsit híg lesz, de ne ijesszen meg minket, semmiképp se tegyünk hozzá még lisztet). Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, és 180° C-ra előmelegített sütőben kb. 45 perc alatt megsütjük.
10 perccel azelőtt, hogy megsül a tészta, elkészítjük a szószt. A hozzávalókat egy lábasban simára keverjük, majd közepes lángon összefőzzük. A megsült süteményt deszkára borítjuk, lehúzzuk róla a sütőpapírt, ezután visszatesszük a tepsibe. Felszeleteljük, és még melegen meglocsoljuk az öntettel. Amikor a sütemény beitta a szószt, tetszőlegesen díszíthetjük, végül tálaljuk.
Izmir lokması (izmiri édes falatkák)
Hozzávalók (mércének 2,5 dl-es vizespoharat használtam):
A sziruphoz:
2 pohár víz
2,5 pohár kristálycukor
½ citrom leve, héja
A tésztához:
2 pohár liszt
1,5 pohár víz
1 cs szárított élesztő
1 kk kristálycukor
1 kk só
1 egész tojás
A sütéshez: étolaj
Elkészítés:
A szirup készítésével kezdünk – egy lábasban feltesszük a vizet a cukorral forrni. Addig forraljuk együtt, míg a belemártott kanálról az utolsó csepp nehezen cseppen le. Ekkor hozzáadjuk a citrom levét és a héját. Egyet forralunk még rajta és levesszük a tűzhelyről. Lehűtjük.
½ pohár langyos vízhez hozzáadunk egy kávéskanál cukrot és a szárított élesztőt. Felfuttatjuk. Közben egy tálba szitáljuk a lisztet, közepébe mélyedést csinálunk, beleszórjuk a sót.
Amint az élesztőnk felfutott, a liszthez öntjük és beleütjük a tojást is. Egy pohár langyos vizet hozzáadva egy villa segítségével lágy tésztát verünk . Kézzel is átgyúrjuk kicsit, majd letakarva, meleg helyen kb. 30 percig kelesztjük.
Egy mélyebb serpenyőben feltesszük az olajat melegedni. A fánksütésnek megfelelő hőmérsékletűre melegítjük – se túl langyos (megszívja magát a tészta olajjal), se túl forró (könnyen megég) ne legyen.
Egy edényben odakészítünk egy kis olajat, ebbe mártogatjuk a szaggatáshoz használatos teáskanalat. Egyik kezünkkel belemarkolunk a tésztába, markunkból a behajlított mutatóujjunk és a hüvelykujjunk között kis gömböcöt nyomunk ki, amit az olajozott kanállal választunk le és az olajba dobjuk. Így teszünk a többi tésztával is, míg a serpenyő megtelik. Lapátkanállal forgatva pirosra sütjük.
A már lehűlt szirupot is a közelbe tesszük. A megsült falatkákat először papírral bélelt tányérra (leitatni róla a felesleges olajat), majd a szirupba dobjuk. A következő adag tésztát is az olajba szaggatjuk. Amint kisülnek, a szirupból egy másik tálra szedjük a kész édességet, az újabb adagot pedig a szirupba dobjuk. Így teszünk az összes többi tésztával is. A szirupban már megáztatott süteményt tálaljuk.
Mercimek köftesi (lencsefasírozott)
Hozzávalók:
1 pohár vörös lencse
1l víz
2 pohár finomra őrölt bulgur (köftelik)
2 fej vöröshagyma
1 török teáspohár olívaolaj
1,5 ek paprikapüré
1,5 ek paradicsompüré
1 tk őrölt bors
Ízlés szerint őrölt piros paprika
1 török teáspohár meleg víz
1 csokor petrezselyem
Néhány szál újhagyma
1,5 tk só
Salátalevelek
A megmosott lencsét föltesszük egy liter vízben főni. Lefedjük az edényt, hogy ne párologhasson el a víz, különben száraz lesz a fasírozott. Amikor a lencse szétfőtt, levesszük a tűzhelyről, hozzáadjuk a bulgurt és ismét lefedjük az edényt. 30-45 percig hagyjuk állni, azalatt a bulgur magába szívja a vizet.
Ezalatt felaprítjuk a vöröshagymát, majd megdinszteljük az olívaolajon. Hozzáadjuk a paprika- és paradicsompürét, a piros paprikát, sózzuk, borsozzuk. Felöntjük a meleg vízzel és 1-2 percig pároljuk. Beleöntük a bulgur-lencse keverékbe.
Felkarikázzuk az újhagymát, finomra vágjuk a petrezselymet. Hozzáadjuk a lencsefasírozott alapanyagához, majd alaposan összegyúrjuk az egészet. Kb. másfél diónyi nagyságú darabokat szaggatunk le belőle és kézzel hosszúkásra formázzuk. Saláta levelekkel bélelt tálra halmozzuk.
Afiyet olsun!
A receptek forrása:
https://turkinfo.hu/gasztro/kakaolu-islak-kek-kakaos-aztatott-sutemeny-szegedi-agi/