Élmény és önismeret óvodás korban

2019. május 10. - 15:00
Először szervezett konferenciát komplex művészeti nevelés témában a Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Kara

A tanácskozáson a kar szakemberei előadásokon és kiscsoportos műhelymunkákon mutatták be a legújabb módszereiket. A Komplex Művészeti Nevelés Szakcsoport 2018 szeptemberében alakult meg az egyetem hajdúböszörményi karán. Öt művészeti terület tíz oktatója találkozik rendszeresen azért, hogy közösen, együtt gondolkozva, egymást formálva hitelesen és eredményesen a művészet élményének részese és továbbítója legyen.

- Úgy véljük, a komplex művészeti nevelés során megtapasztalhatjuk a különböző művészeti ágak: a képzőművészet, az irodalom, az ének-zene, a bábművészet és a mozgás koherenciáját. A változatos műfajok és módszerek és a területek közti kölcsönhatások, illetve tevékenységek segítik a világot egy egységben érzékelő, holisztikus látásmód kialakítását – fogalmazott Bujdosóné Papp Andrea, Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Kar főiskolai docense a témában rendezett konferencia pénteki megnyitóján.

A konferencián elhangzott, hogy a komplex művészeti nevelés és művészetalapú módszerek fókuszában mindig a játékosság, a saját élményekre építő együttműködés áll. Kiemelten fontos a kisgyermekek számára, hiszen a befogadás és alkotás változatos formáin keresztül fejlődik az önismeretük. Az alkotótevékenység során megélt érzelmek, egyéni és közösségi élmények pedig gazdagítják a gyerekek belső világát. A kétnapos szakmai tanácskozásra több mint 70 pedagógus érkezett a keleti-régióból, valamint a határon túlról.

- Karunk számos erdélyi és délvidéki óvodával alakított ki szoros kapcsolatot az elmúlt 18 évben. Rendszeresen tartunk módszertani gyakorlatokat, hogy az ottani magyar szakemberek is megismerkedhessenek a hazai pedagógiai gyakorlattal. Örömünkre szolgál, hogy a határon túli kollégák kérésére ezúttal házigazdaként teremthettünk lehetőséget a közös tapasztalatcserére – hangsúlyozta Bálint Péter dékán.

 

 

 

A tanácskozáson a Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Kar oktatói tartottak előadásokat és kiscsoportos műhelymunkákat a saját művészeti területükről. A bábművészet, színház- és drámapedagógiáról Láposi Terka, a zenei nevelésről Tamásiné Dsupin BorbálaHovánszki Jánosné és Barát-László Bernadett, a vizuális nevelésről Bujdosó Mária és Prém Vanda, a mozgásról Kőnigh-Görög Dóra, az irodalmi nevelésről pedig Gesztelyi HerminaKis Gábor és Bujdosóné Papp Andrea.

Sajtóiroda-TB


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.