Balogh Barbara Erasmus hallgató beszámolója

Balogh Barbara III. évfolyamos Óvodapedagógus hallgató vagyok. Angliában, Plymouth városában töltöttem el 4 hónapot Erasmus program keretein belül.
2016/17. I. félév

Az Erasmus pályázatról több barátomtól, csoporttársamtól és az Erasmus program bemutatásának keretein belül Nemes Magdolna tanárnőtől hallottam. Ez egy nagyszerű lehetőség volt, hogy megismerjek egy másik országot, és egy új kultúrát, másik oktatási rendszert, ezért gondoltam, hogy jelentkezem a programra. A jelentkezésben Nemes tanárnő nagyon sokat segített, így fel tudtuk venni a kapcsolatot a fogadó féllel és mindent időben elintéztünk az utazáshoz. Ezen kívül nagyon sokat segítettek azok a hallgatótársaink, akik már voltak Plymouthban (például szállást szerezni) és elmesélték, hogy milyen élményekkel gazdagodtak.  

Az őszi félévre utaztam ki Angliába, 2017. szeptember 11-én érkeztünk a bristoli repülőtérre, innen vonattal utaztunk Plymouthba. Már a vonaton is sok új emberrel megismerkedhettünk, találkoztunk más magyarokkal, akik hozzánk hasonlóan Erasmus ösztöndíj keretében kezdték tanulmányaikat Angliában. Érkezésünk után megkerestük a szállásunkat, néhányszor eltévedtünk, de szerencsére mindenki nagyon segítőkész volt és így megtaláltuk a szállást.

A szállásunk az egyetemtől 5 percre volt egy csendes kis utcában, egy 2 emeletes lakásban laktunk 6-an, diákokkal. Nagyon szerencsés voltam, mert az én szobámból látszott a tenger, ami gyalog is 10-15 percre volt tőlünk. A szállással teljesen meg voltam elégedve, közel volt az egyetem és boltok is 2-3 percre voltak tőlünk. A lakásban volt lehetőségünk főzésre, így általában főztünk, vagy kész ételeket vettünk.

Az egyetemen különböző tárgyaim voltak. Egy teljesen más oktatási rendszert ismerhettem meg. Egy héten csak pár óránk volt, de az órákon kívül csoportos feladatokat csináltunk, vagy a könyvtárban kutattunk a modulzáró esszénkhez. Az egyetem mellett óvodába is tudtunk járni gyakorlatra. Egy héten egyszer egy egész napot tölthettünk el az óvodában 4-5 éves gyerekekkel, ahol segítettük a pedagógusok munkáját és a gyerekekkel játszottunk, ismerkedtünk. Megfigyelhettük az angol óvodai/iskolai oktatási rendszert, és a pedagógusok munkáját, módszereit.

Az egyetemen folyamatos szórakozási lehetőségeink voltak, érkezésünk hetén a külföldi  diákoknak szervezett programokon vettünk részt. Többek között piknikezésen, hajótúrán, közös ebéden, bulikon. Nagyon örültünk, amikor ingyen belépőt biztosítottak a hallgatók részére a helyi aquariumba. Ezen kívül egész tartózkodásunk alatt különböző egyetemi programokon vehettünk részt, zenés esteken vagy egyetemi vásárokon, és persze a városban is nagyon sok helyet meglátogattunk, a tengerpartot, a város nevezetességeit. Hihetetlen, de szinte soha nem esett, csak pár alkalommal, így sokat tudtunk sétálni a városban. Hazautazásunk előtt eltöltöttünk egy pár napot Londonban, meglátogattunk London nevezetességeit, ami nagyszerű élmény volt.

Nagyon jól éreztem magam az Angliában eltöltött idő alatt, sok élményben volt részem, új barátokat szereztem, fejlődött a nyelvtudásom. Mindenkinek ajánlom, hogy ha van lehetősége és bátorsága, vegyen részt az Erasmus programban, mert nagyszerű lehetőség. A legjobb az volt az Erasmusban hogy megismerhettem új embereket és egy másik országot. Soha nem gondoltam volna, hogy ilyen hamar sikerül beilleszkednem, és megszoknom az új nyelvet és környezetet. Hiányozni fog Plymouth, mert nagyon szép hely, és nagyon jó volt, hogy pár perc alatt a tengerhez érhettem.

Legutóbbi frissítés: 2022. 08. 04. 15:22