Az Európai Parlamentben mutatkozik be a roma szakkollégiumi hálózat

A Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat és a Roma Szakkollégiumok Egyesület szakmai utazása és konferenciája az Európai Parlamentbe (2023. 03. 05-11. Brüsszel)

Március elején közel 50 fős delegáció utazik Magyarországról Brüsszelbe Hölvényi György KDNP-s európai parlementi képviselő meghívására, hogy hírvivője legyen egy a szélesebb értelemben vett európai közvélemény és a szakpolitikai döntéshozók számára is egyedülálló társadalmi integrációs intézményhálózatnak a  működéséről.

Magyarországon immár több mint tíz éve folyik 11 roma szakkollégiumban a roma származású és/vagy hátrányos helyzetű fiatalok felsőoktatási karrierútját, intézményi és társadalmi beilleszkedését szolgáló munka. A többségében egyházi fenntartású roma szakkollégiumok mellett két egyetemi szakkollégiumban évente átlagosan 350 hallgató folytat tanulmányokat és részesül támogató programokban. A személyre szabott mentorálás mellett a fiatalok ösztöndíjtámogatásban is részesülnek, valamint számtalan hátránykompenzáló tevékenységben vesznek részt.

A roma szakkollégiumok önálló szakmai programmal rendelkező minősített intézmények, amelyeket Magyarország Kormánya költségvetési támogatásban részesít. A biztos háttér szavatolta stabil működéskörülményeknek hála már közel 500 diplomás egykori szakkollégista segíti az ország népességének majd’ 10%-át kitevő, többségében marginalizálódott és deprivált nemzetiségi közösség felzárkózását.

A 2021-ben Vatikánban tett látogatás a magyarországi roma szakkollégiumi hálózat első nemzetközi bemutatkozása volt. A társadalmi integráció előmozdításában hatékony intézményrendszer koncepciójának és filozófiájának megismertetése azonban ezzel éppen csak kezdetét vette. Az eredmények alapján okkal állíthatjuk, hogy a szakkollégiumi hálózat magyarországi rendszere olyan hatékony séma, amely a szociokulturális értelemben diverz társadalmak együttélési kapcsolatviszonyainak, a hátrányok kompenzálásának sikeres eszköze. Adaptációja alkalmas eszköz a multikulturális kihívásokkal küzdő bármely társadalom számára, hogy kisebbségeinek beilleszkedését előmozdítsa.  A delegációnak szakkollégiumonként három diák és egy vezető a tagja. A csoporttal tart és a konferencián a hallgatók mellett előadást tart Kocsis Fülöp érsek-metropolita a Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat elnöke, Fabinyi Tamás evangélikus elnök-püspök valamint Szakács Ferenc Sándor a BM Társadalmi Felzárkózásért Felelős Helyettes Államtitkárság munkatársa is.

 

001

002

003

004

Legutóbbi frissítés: 2023. 03. 08. 09:36