Campus 2021

Izgalmas új élmény színesítette az idei Campus Fesztivál Egyetem Tér rendezvényét. Érdekes kutyás program hívta fel a figyelmet az egyetem Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Karán szeptemberben induló állatasszisztált pedagógiai szakképzésére.

Az új levelező szak az állatokkal, (elsősorban kutyákkal) végzett segítő pedagógiai tevékenység mellett, nagy hangsúlyt fektet az állatvédelem, a felelős állattartás magas színvonalú oktatására is. A képzés létrejöttét az a felismerés inspirálta, hogy a természeti környezethez, állatvilághoz fűződő viszonyunkon csak akkor tudunk változtatni, ha egészen fiatal korban kezdjük el a felelős állattartásra tanítani a gyerekeket. Az új szemlélet látványos megnyilvánulása lehet rövidesen, hogy egyre több oktató, nevelő intézményben kutyák fogják a tanulásban segíteni a gyermekeket.

A képzés tematikájából és a kutyák vonzerejéből kaphattak vidám játékos feladatokon keresztül ízelítőt a Camus Fesztivál látogatói. Az egyetemi karral partneri viszonyban álló és a képzés gyakorlati vonatkozásait megvalósító AURA Segítőkutya Alapítvány jólképzett kutyái szórakoztatva mutatták meg, mennyi mindenben tudják segíteni az embereket. Hogyan tudják kiszolgálni a kerekesszékbe kényszerülő embert, vagy azt, hogy milyen játékos kutyás feladatokkal lehet összpontosításra késztetni az óvodásokat. A kutyák jelenléte sok fesztivállátogatót vonzott.

A kisebbek örültek a kutyák közelségének, de a nagyobbakat játékos tesztfeladatok is várták. A kutyák meglehetősen jól értik a mozdulatainkat, mi viszont gyakran félreértjük őket. Akik kíváncsiak voltak arra, hogy ismerik-e négylábú barátaink viselkedését, azok egy kutyakommunikációs tesztben próbálhatták ki tudáskat. Voltak, akik a kutyafajták felismerésére vállalkoztak, de a legnagyobb sikere a felelős állattartásról szóló kvíznek volt. A fesztivállátogatók megismerkedhettek az ország egyetlen egyetemisták érzékenyítésére képzett kutyájával, Dagdával is, aki a Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Karon teljesít majd szolgálatot.

 

 

 

Legutóbbi frissítés: 2022. 07. 22. 13:59