Debreceni KÉK Séta

Az Autizmus Világnapját április 2-ára datáljuk, amit Debrecenben március 30-án, szombaton ünnepelt a város apraja-nagyja az Autizmus a Családban Debrecen Egyesület és az Angyalliget Közhasznú Alapítvány által szervezett KÉK-séta keretében. Ezen vettek részt Karunk gyógypedagógus hallgatói és oktatói közül néhányan.
A regisztrációra várakozókat kék színű zászlókkal és idézetekkel ajándékozták meg a szervezők. Ezt követően ünnepi beszéddel nyitották meg az alkalmat. Az esemény fő szervezője Koós Anikó, az Angyalliget Közhasznú Alapítvány kuratóriumának elnöke volt, aki érintett szülőként is szívügyén viseli az autisták helyzetét. Többek között beszámolt arról, hogy Debrecenben a Decathlon mellett már más üzletláncok is jelezték csatlakozási szándékukat az ún. „csendes nyitvatartáshoz”, ezzel is segítve, hogy az autizmussal élők ingerelárasztástól mentesen, nyugodtan tudjanak vásárolni. A megnyitón beszédet mondott dr. Papp Csaba is, aki kiemelte azokat a szülőket, családtagokat, segítőket, akik 365 napon át energiát és figyelmet nem sajnálva küzdenek autista gyerekeikért, családtagjaikért annak érdekében, hogy őket is egyenrangúként fogadják el az emberek.

Ezt követően mindenki kapott egy kék színű nemez virágot, melyet felköthetett az erre célra szánt fára. Mivel szép számmal összegyűltek az emberek a főtéren, a fa gyönyörű lett, rengeteg virág került fel rá, melyet nagyon megható volt látni.
Ezután kék zászlóinkat büszkén lobogtatva, elsétáltunk közösen az Ifjúsági Házhoz, ahol különböző játékokkal várták a gyermekeket. Láthatóan nagyon örültek neki, hiszen rögtön megrohamozták azokat.
Ezután a séta az Apolló Moziig vezetett, ahol ingyenes programmal várták a látogatókat.
Azt gondolom, mindenki számára felemelő élmény volt ez a szombati nap, amikor összetartó tömegként, kicsik és nagyok együtt hívták fel a figyelmet az autisták jelenlétére, és elfogadásuk fontosságára. 
 /Papp Georgina/

 

Legutóbbi frissítés: 2022. 07. 22. 13:59