Nagy Lilla és Orosz Fruzsina a tavaszi félévet Plymouthban (Egyesült Királyság) töltötte. Balogh Nikolett és Szanyi Lívia Európa legrégebbi egyetemén, a Jagello Egyetemen (Krakkó) tanult. Szivák Judit és Sztolyka Péter a Makovecz program keretében az Újvidéki Egyetem Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karán töltött öt hónapot. A hallgatók meséltek a tanórákról, az esszéírás nehézségeiről, utazásokról, nyelvtanulásról, nemzetközi barátságokról és természetesen a kedvenc szórakozóhelyüket is megmutatták. Az előadók arra biztatták a jelenlévőket, hogy bátran merjenek belevágni életük legnagyobb kalandjába és töltsenek legalább egy félévet egy külföldi partneregyetemen. A jó hangulatú estet kötetlen beszélgetés zárta.
Az résztvevőket lengyel, angol és szerb ételek és italok várták.
Lemon courgette cake
Ingredients
200g (7 oz) grated courgette
150g (5 oz) caster sugar
1 egg
125ml (4 fl oz) vegetable oil
200g (7 oz) plain flour
1/2 teaspoon salt
1/2 teaspoon bicarbonate of soda
1/4 teaspoon baking powder
1 teaspoon ground cinnamon
2 teaspoons lemon zest
Method
Prep:15min
Cook:45min
Ready in:1hr
- Preheat oven to 160 C / Gas mark 3. Grease a loaf tin.
- In a bowl, beat together the courgette, sugar, egg and oil. In a separate bowl, sift together the flour, salt, bicarbonate of soda and baking powder; stir in the cinnamon and lemon zest. Stir the flour mixture into the courgette mixture just until blended. Pour the batter into the prepared tin.
- Bake 45 minutes in the preheated oven until a knife inserted in the centre comes out clean. Remove from heat and cool about 10 minutes before turning out onto a wire rack to cool completely.
forrás: http://allrecipes.co.uk/recipe/5959/lemon-courgette-cake.aspx
Szabadkai sütemény
HOZZÁVALÓK
- 25 dkg vaj
- 25 dkg porcukor
- 25 dkg finomliszt
- ½ csg sütőpor
- 25 dkg darált dió
- 1 db citrom reszelt héja
- Továbbá:
- 4 ek baracklekvár
- 10 dkg csokoládé
- 1 ek étolaj
ELKÉSZÍTÉS
A vajat a cukorral habosra keverjük. A lisztet a dióval, reszelt citromhéjjal és a sütőporral összekeverjük és hozzákeverjük a kihabosított cukros vajhoz. Egy 24×39 cm-es tepsit sütőpapírral kibéleljük és a tésztát egyenletesen belenyomkodjuk. 180 fokra melegített sütőben 30 perc alatt kisütjük. A kihűlt tésztát lekvárral lekenjük. A csokoládét és az étolajat mikróban felolvasztjuk. Simára keverjük, és a lekvárra csurgatjuk. A tálcát megrázogatjuk, hogy egyenletesen terüljön el a csokoládé. Dekor csokigyöngyökkel megszórtam. Amikor a csokoládé megdermed, hosszúkás szeletekre vágjuk.
forrás: http://www.mindmegette.hu/szabadkai-sutemeny.recept/
Nemes Magdolna