Erasmus Est

Nagy Lilla és Orosz Fruzsina a tavaszi félévet Plymouthban (Egyesült Királyság) töltötte. Balogh Nikolett és Szanyi Lívia Európa legrégebbi egyetemén, a Jagello Egyetemen (Krakkó) tanult.  Szivák Judit és Sztolyka Péter a Makovecz program keretében az Újvidéki Egyetem Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karán töltött öt hónapot. A hallgatók meséltek a tanórákról, az esszéírás nehézségeiről, utazásokról, nyelvtanulásról, nemzetközi barátságokról és természetesen a kedvenc szórakozóhelyüket is megmutatták. Az előadók arra biztatták a jelenlévőket, hogy bátran merjenek belevágni életük legnagyobb kalandjába és töltsenek legalább egy félévet egy külföldi partneregyetemen. A jó hangulatú estet kötetlen beszélgetés zárta.

Az résztvevőket lengyel, angol és szerb ételek és italok várták.

 

 

Lemon courgette cake

Ingredients

200g (7 oz) grated courgette

150g (5 oz) caster sugar

1 egg

125ml (4 fl oz) vegetable oil

200g (7 oz) plain flour

1/2 teaspoon salt

1/2 teaspoon bicarbonate of soda

1/4 teaspoon baking powder

1 teaspoon ground cinnamon

2 teaspoons lemon zest

 

Method

Prep:15min

Cook:45min

Ready in:1hr

  1. Preheat oven to 160 C / Gas mark 3. Grease a loaf tin.
  2. In a bowl, beat together the courgette, sugar, egg and oil. In a separate bowl, sift together the flour, salt, bicarbonate of soda and baking powder; stir in the cinnamon and lemon zest. Stir the flour mixture into the courgette mixture just until blended. Pour the batter into the prepared tin.
  3. Bake 45 minutes in the preheated oven until a knife inserted in the centre comes out clean. Remove from heat and cool about 10 minutes before turning out onto a wire rack to cool completely.

forrás: http://allrecipes.co.uk/recipe/5959/lemon-courgette-cake.aspx

 

Szabadkai sütemény

HOZZÁVALÓK

  • 25 dkg vaj
  • 25 dkg porcukor
  • 25 dkg finomliszt
  • ½ csg sütőpor
  • 25 dkg darált dió
  • 1 db citrom reszelt héja
  • Továbbá:
  • 4 ek baracklekvár
  • 10 dkg csokoládé
  • 1 ek étolaj

ELKÉSZÍTÉS

A vajat a cukorral habosra keverjük. A lisztet a dióval, reszelt citromhéjjal és a sütőporral összekeverjük és hozzákeverjük a kihabosított cukros vajhoz. Egy 24×39 cm-es tepsit sütőpapírral kibéleljük és a tésztát egyenletesen belenyomkodjuk. 180 fokra melegített sütőben 30 perc alatt kisütjük. A kihűlt tésztát lekvárral lekenjük. A csokoládét és az étolajat mikróban felolvasztjuk. Simára keverjük, és a lekvárra csurgatjuk. A tálcát megrázogatjuk, hogy egyenletesen terüljön el a csokoládé. Dekor csokigyöngyökkel megszórtam. Amikor a csokoládé megdermed, hosszúkás szeletekre vágjuk.

forrás: http://www.mindmegette.hu/szabadkai-sutemeny.recept/

 

Nemes Magdolna

Legutóbbi frissítés: 2022. 07. 22. 13:59