Nemzetközi estek

Okeke Chidera Chidimma, a DE Népegészségügyi Kar hallgatója hazáját, Nigériát mutatta be.

2022. november 22-én a Nemzetköz Estek keretében Okeke Chidera Chidimma, a DE Népegészségügyi Kar hallgatója hazáját, Nigériát mutatta be. Nigéria a világ egyik legnagyobb és legnépesebb országa, lakosainak száma folyamatosan nő, jelenleg 211 millió. A lakosság kb. fele-fele arányban muzulmán és keresztény. Az előadáson szó volt az ország történelméről, az 1960-as években zajló polgárháborúról, melynek befejezéseséhez az olajmezők felfedezése is hozzájárult. Az országban jelentős a filmgyártás (Nollywood), itt készült a Netflixen is látható King of Boys és a Glamour Girls. Jelentős a zeneipar is, olyan előadókkal, mint a világhírű afrobeat előadó Fela Kuti (1938–1997), napjainkban pedig Burna Boy, Simi és Wizkid. Az országban az öt legnépszerűbb sport a labdarúgás, a kosárlabda, az atlétika, a box és a dambe, a nigériai hause törzs harcművészete.

Abu Barham Steven Hanna Majed, aki szintén a DE Népegészségügyi Kar hallgatója, hazáját, Jordániát mutatta be a hallgatóknak. Az ország a Holt-tenger partján fekszik, amit a Biblia a Puszta tengerének is nevez élettelen, sivár környezete miatt. A Holt-tenger a nevét onnan kapta, hogy a magas sókoncentráció miatt nem élnek meg benne magasabb rendű élőlények. Ma ez a vidék nem csak a turizmus, de az ipar számára is fontos, mert vizéből ásványi anyagokat vonnak ki (bróm, kálium, magnézium). Jordániában található a világ hét csodájának egyike, Petra romváros. A sziklából kifaragott város romjai, hatalmas sírtemplomai és varázslatos természeti környezete egyedülálló komplexumot alkot. Petra 1985 óta az UNESCO kulturális világörökségi helyszíneinek egyike. Jordánia egyetlen tengeri kikötővárosa Akaba, fontos kereskedelmi központ, mely Ázsiát, Afrikát és Európát köti össze. A 25 km-es tengerparti szakaszon egymást érik a kikötők, szállodák és éttermek.

A nigériai csípős rizs receptje megtalálható a https://www.sainsburysmagazine.co.uk/recipes/sides/jollof-rice oldalon. Sajnos, Jordánia nemzeti ételéről, a mansafról (fermentált joghurtban főtt bárányhús) csak hallhattunk, de nem volt kóstolásra lehetőség

 

01

02

03

 

Nemes Magdolna és Szabóné Túri Judit

Legutóbbi frissítés: 2023. 01. 12. 08:42