Nemzetközi Estek – Finnország, Kolumbia, Ausztria

2023. március 7-én újabb három országgal ismerkedtek a Nemzetközi Estek / Interkulturális ismeretek angol nyelvű előadás-sorozat hallgatói.

Elsőként Fejes Petra, III. éves gyógypedagógia szakos hallgató számolt be finnországi élményeiről. Petra az Erasmus program segítségével a Tamperei Egyetemen tanult az őszi félévben. Az egyetemi órái mellett bejárta Finnországot, járt a legészakibb városban, Rovaniemiben, kipróbálta a hószánt és látott északi fényt is. A finnországi hónapok során Petra új barátokkal és rengeteg felejthetetlen élménnyel gazdagodott.

Benitez Luna Gustavo Adolfo, a DE Nemzetközi Program pilótaképzésben részt vevő hallgatója hazáját, Kolumbiát mutatta be. Kolumbiából származik a világ kávétermésének jelentős része. A kolumbiai kávé azért is keresett, mert kevésbé drasztikus az íze, de aromatartalma olyan, mint a brazil kávéé. Az ország vágott virágot is exportál - a Hollandiából származó vágott virágok jelentős része valójában kolumbiai. A karibi-parton és a folyóvölgyekben cukornádültetvényeket is találunk, de termesztenek még banánt, kakaót, pálmaolajat is. Kolumbiában jelentős a drognövények (főleg kokain) illegálisan folytatott termesztése is, de a helyzet fokozatosan javul, az ország egyre biztonságosabb.

Az Erasmus program keretében jelenleg négy GYGYK-s hallgató tanul Grazban, a Kirchliche Pädagogische Hochschule-n (KPH Graz). Csirmaz Laura IV. éves gyógypedagógia szakos hallgató a teljes tanévet az osztrák városban tölti. Mező Boglárka és Szűcs Adriána Nelli óvodapedagógia, valamint Molnár Eszter Fanni szociálpedagógia szakos hallgatók a tavaszi félévben csatlakoztak hozzá. A hallgatókat Messenger vidoóhívásban kapcsoltuk. A hallgatók nagyon jól érzik magukat Grazban, az az egyetemi elfoglaltságaik mellett van idejük a város és a környék nevezetességivel ismerkedni, bejárni a környező túraútvonalakat.

Az előadások után osztrák (Manner nápolyi, Mozart kugeln) és finn finomságok (áfonyás és almás pite, fahéjas tekercs) fogyasztása közben kötetlen beszélgetés zárta az estet. A bátrabbak a finn édességet, a salmiakkit is megkóstolhatták.


Nemes Magdolna és Szabóné Túri Judit


A receptek forrása:
Pente Bernadett: Rokon népünk konyhájában. Finn ételek szakácskönyve. Nyíregyháza. 2005.

 

FOTÓK, RECEPTEK

Legutóbbi frissítés: 2023. 03. 14. 08:39