Ösztöndíj 2022/2023. évre

Felhívás a nemzeti felsőoktatási ösztöndíj 2022/2023. évi pályázatára

 

A Debreceni Egyetem a nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvény (továbbiakban: Nftv.) 64. § (5) bekezdése, valamint a felsőoktatási hallgatók juttatásairól szóló 51/2007. (III. 26.) Korm. rendeletben foglaltak szerint a 2022/2023. tanévre pályázatot hirdet nemzeti felsőoktatási ösztöndíj elnyerésére.

 

Nemzeti felsőoktatási ösztöndíjra pályázhatnak azok a nappali tagozatos alap- vagy mesterképzésben, illetve osztatlan képzésben részt vevő hallgatók, akik adott vagy korábbi tanulmányaik során legalább két félévre bejelentkeztek és legalább 55 kreditet megszereztek a két utolsó aktív félévben azon a szakon/keresztfélévben végző hallgatók esetében szakokon, amelynek eredményei alapján a pályázatukat benyújtották.

 

A pályázat további feltételei:

 

Nemzeti felsőoktatási ösztöndíjban a

  • kiemelkedő tanulmányi eredményű és
  • szakmai területen kimagasló munkát végző hallgatók

részesülhetnek.

 

A fenti kritériumok alapján a Debreceni Egyetemen 2022-ben 116 hallgató részesíthető nemzeti felsőoktatási ösztöndíjban.

 

A pályázat intézményi elbírálásának rendjét és feltételeit az egyetem hallgatói térítési és juttatási szabályzata tartalmazza. Az egyetem biztosítja a pályázó hallgatók egyenlő elbírálásának rendjét. Az intézmény köteles vizsgálni a pályázó hallgató jogosultságát az ösztöndíj folyósításának időtartamára is (amely lehet féléves is, például páratlan tanulmányi félévben végződő tanulmányok esetén).

 

A pályázó hallgatók teljesítményét pontozási rendszerben kell értékelni a kar által meghatározott feltételekkel. Pontozni csak a kari pályázati lapra beírt, mellékelt dokumentumokkal (illetve azok másolataival) alátámasztott eredményeket lehet. A pályázatok rangsorolása karonként, a pályázók összpontszáma alapján történik.

 

A nemzeti felsőoktatási ösztöndíjat – az egyetem által javasolt rangsor alapján – az oktatásért felelős miniszter személyre szólóan adományozza. A nemzeti felsőoktatási ösztöndíj folyósítása a pályázást követő tanévet meghaladóan nem ütemezhető át! A nemzeti felsőoktatási ösztöndíj havi összege az Nftv. 114/D § (1) bekezdés c) pontja alapján 40 000 forint havonta.

A nemzeti felsőoktatási ösztöndíj egy tanév időtartamára (10 hónapra) adható. A 2022/2023. tanévre elnyert ösztöndíj csak a 2022/2023. tanévre folyósítható. Amennyiben a hallgató – a képzési időnek megfelelően – páratlan tanulmányi félévben végződően (a 2022/2023. tanév első, őszi félévében) fejezi be tanulmányait, akkor az ösztöndíjra továbbra is jogosult abban az esetben, ha tanulmányait a következő félévben (a 2022/2023. tanév második, tavaszi félévében) folytatja. A nemzeti felsőoktatási ösztöndíjban részesülő hallgató nem zárható ki a tanulmányi ösztöndíj támogatásból.

 

A pályázatokat az oktatásért felelős miniszternek címezve, az illetékes kar vezetőjéhez kell benyújtani a kar vezetője által meghatározott formában és határidőre. Az intézmény megkerülésével beküldött egyéni pályázatok nem bírálhatók el.

 

Dr. Szilvássy Zoltán

rektor

 

 

BEADÁSI HATÁRIDŐ:
2022. JÚNIUS 29. - 12.00
(Tanulmányi osztály)

 

Nemzeti felsőoktatási ösztöndíj_pályázati ürlap.xlsx

 

Legutóbbi frissítés: 2022. 07. 22. 13:59