Török vendégoktató márciusi látogatása

2023. március végén dr. Sündüs Yerkenez, a törökországi Kafkas University oktatója Erasmus+ keretében vőlegényével látogatott a Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Karra.

Dr. Sündüs Yerdelen fő kutatási területe a neveléstudomány, azon belül természettudományos tárgyak oktatása (STEM education), valamint a gyerekekkel a világ tapasztalati úton való, tudományosan is hiteles megismertetése.
Március 29-én, érkezése után dr. Sündüs
Yerdelen a debreceni Tóth Árpád Gimnáziumba látogatott, ahol az iskola angol nyelven folyó képzésébe nyert betekintést. Részt vett egy angol nyelvű kémia és egy magyar nyelvű biológia órán, majd az iskolai természettudományos labort nézte meg. A középiskolai program után a Debreceni Egyetem főépületét, az Egyetemi Könyvtárat és az Egyetem téri campust járta be.

Március 30-án, csütörtökön a DE GYGYK III. éves csecsemő- és kisgyermeknevelő BA szakos hallgatóinak tartott előadásokat. Elsőként a török oktatási rendszert mutatta be. A Turkish Education System című prezentációból megtudhattuk, hogy a török iskolások egyenruhát hordanak, és minden óvodának megvan a saját színe. Törökországban az egyetemi tanárképzésre kognitív tesztek kitöltése után kerülhetnek be a jelentkezők. Azonban a tanárképzés kevésbé népszerű az országban, mert a végzős hallgatók nehezen találnak munkát. Törökországban 119 állami és 67 magánegyetem működik, ahol jelenleg 7 millió hallgató tanul. A február eleji földrengés-sorozat az ország mintegy 20%-át érintette, ezért a katasztrófa óta minden egyetemen online oktatást vezettek be.

Az ezt követő tantermi előadásában Törökország nevezetességeit, a török kultúrát és zenét mutatta be a magyar hallgatóknak. Szóba került a magyar és a török nyelv közös szókincse, mint anne ≈ anya, elma ≈ alma, var ≈ van, deve ≈ teve, sakal ≈ szakáll, kapi ≈ kapu stb. A bemutató a halay tánc alaplépéseinek bemutatásával, közös tánccal és török finomságok kóstolásával, kötetlen beszélgetéssel zárult.

A török vendégoktató megbeszélést folytatott dr. Gortka-Rákó Erzsébet dékánnal, amelyen a Gyermeknevelési Tanszék két oktatója, dr. Németh Nóra és Vargáné dr. Nagy Anikó is részt vett. A felek közös kutatást terveznek a külső világ tevékeny megismerése témában. Az egyeztetés végén a két partneregyetem nemzetközi konferenciái és publikációs fórumai is szóba kerültek.

dr. Nemes Magdolna
Erasmus koordinátor

Képek az eseményröl

Legutóbbi frissítés: 2023. 04. 12. 14:26