Szakirányú továbbképzések

Továbbképzésünk történetéből

A karon 1997 óta folyik szakirányú továbbképzés. Az első 4 évben a vezető óvodapedagógus és az óvodapedagógus fejlesztési szakirányon újabb szakképzettséget adó képzéseket indítottunk Hajdúböszörményben és Kecskeméten.
Az 1997-ben megjelent rendelet lehetővé tette 4 féléves pedagógus szakvizsgára felkészítő szakirányú továbbképzések indítását. Ezzel a lehetőséggel élve oktatóink 6 kiemelt tanulmányterületen kértek a Főiskolai Tanácstól, majd 2004-ben az Egyetemi Tanácstól indítási engedélyt. Mindehhez az alapokat a kutatási, gyakorlati tapasztalatok és a korábban szakindítási engedéllyel rendelkező képzéseink biztosították. Nevezetesen: Játék és szabadidő-pedagógus szak; Gyermek és családvédelem pedagógiája szak; Zenei nevelés szak; Óvodapedagógus, fejlesztési szakirányon.
A szakirányú továbbképzés irányításában 2000. novemberében jelentős változás állt be. Korábban az intézmény vezetése egy oktatót jelölt meg a képzések szervezésével, majd az említett időponttól a menedzsment az általános főigazgató-helyettest, majd a dékán-helyettest bízta meg e feladatkör ellátásával.
A szakfelelősök, az oktatói kar valamint a tanulmányi osztály színvonalas munkájának köszönhetően emelkedett a szakirányú továbbképzéseken a hallgatóink létszáma, amelyet a mellékelt táblázat is alátámaszt.
A kínálatunkban megjelenő Pedagógus szakvizsgára felkészítő szakirányú továbbképzések megváltoztatták a résztvevők összetételét. A már említett szélesedő kínálat és kereslet bővülése lehetővé tette, hogy további székhelyen kívüli képzéseket indítsunk be. A kecskeméti Pedagógiai Intézettel jól működő kapcsolatunk és képzésünk mintájára intézményünket felkérték a salgótarjáni, a miskolci, szegedi, békéscsabai, tatabányai, mátészalkai és encsi pedagógusok először komplex, majd speciális szakmai területeket felölelő szakvizsgát adó képzések indítására. A kihelyezett helyszíneken a következő munkatársak segítettek abban, hogy a képzésünk körülményei mindenben megfeleljenek az elvárásoknak: Kecskeméten Kiss Gabriella a Pedagógiai Intézet előadója, Szegeden Lóczi Tünde óvodaigazgató, Salgótarjánban Dr. Csongrády Béláné óvodaigazgató, Miskolcon Riba Istvánné óvodavezető, Mátészalkán Szamosi Istvánné óvodavezető, Encsen Vajkóné Zsíros Emese óvoda és bölcsőde igazgató, Békéscsabán és Tatabányán a Pedagógiai Intézet munkatársai.
A székhelyen kívüli képzések feltételei közel azonosak voltak az anyaintézményben szervezettekkel. A tantárgyakat ugyanazok az oktatók tanították és vizsgáztatják, mint Hajdúböszörményben. Minden helyszínen lehetőséget adunk a jegyzetek, segédanyagok vásárlására, fénymásolására. Az oktatók írásvetítőt, videó lejátszót, projektort használhatnak, amely, ha a helyszínen nem állt rendelkezésünkre, a főiskola gépjárműve odaszállította
Stratégiánk fontos eleme volt, hogy szakjaink közül székhelyen kívül az adott régióban csak azt hirdetjük, amire feltételezhetően kereslet van. 2009-től a székhelyen kívüli képzéseket átmenetileg megszüntettük, de terveink között szerepel, hogy megfelelő érdeklődés esetén ismételten visszaállítjuk a képzéseinket a már korábban említett városokban.
A kar vezetése továbbra is fontosnak tartotta és tartja, hogy minden képzésünk indítható legyen. Ennek érdekében teljes kínálatunk szerepel a honlapunkon, hirdettük és hirdetjük az Óvodai nevelésben, az Oktatási közlönyben minden szakunkat, valamint e-mailben is tájékoztatjuk az érintett intézményeket. Azok a kollégák, akik az országban bárhol továbbképzési előadást tartanak, viszik és vihetik a képzésünkről tájékoztató és jelentkezési lapokat.
Az utóbbi időben a szakemberek érdeklődésének és részvételének növekedése jellemző azon tanulmányterületeken, melyek a fejlesztőpedagógiát, a gyermekvédelmet és a kommunikáció területét fedik le. Ebben nemcsak a kiváló felkészítés, hanem a társadalmi és törvényi változások is szerepet játszanak.

szakirányú továbbképzések

Karunk az alábbi területeken akkreditáltatott, így indíthat továbbképzéseket

 • Nevelési- oktatási intézmények számára
  • újabb szakképzettséget adó 4 féléves képzések
  • szakvizsgát adó 4 féléves képzések
  • újabb szakképzettséget adó 2 féléves képzések
  • újabb szakképzettséget adó 3 féléves képzés
    
 • Gyermekvédelemben és a szociális szférában dolgozók számára
  • újabb szakképzettséget adó 4 féléves képzések
  • újabb szakképzettséget adó 3 féléves képzés
  • szociális szakvizsga
    
 • Közművelődési és egyéb intézmények számára
  • újabb szakképzettséget adó 2 féléves képzések
    
 • Miért választják a szakemberek a képzéseinket?
  • tömbösített konzultációk (az első alkalommal a hallgatók nem csak a tananyagról kapnak tájékoztatást, hanem az egész félévi feladatokról is)
  • a vizsgaidőszak az őszi szemeszterben október- november-december, a tavaszi szemeszterben pedig március- április-május
  • jó szakmai anyagot biztosító könyvtár, jegyzetbolt, fénymásolási lehetőség
  • hallgatóbarát tájékoztatás, tanár-diák kapcsolat
  • szállás, étkezés igénybevételének lehetősége
  • mérsékelt költségtérítés
  • Népszerűségünket, szakmai tevékenységünk színvonalát a következő táblázatban szereplő adatok is alátámasztják: Szakirányú továbbképzés hallgatói létszáma 2006-tól.

1 éves (2 féléves) újabb szakképzettséget adó szakirányú továbbképzési szakok

3 féléves újabb szakképzettséget adó szakirányú továbbképzési szakok

2 éves (4 féléves) újabb szakképzettséget adó képzés

2 éves (4 féléves) pedagógus szakvizsgát és újabb szakképzettséget adó szakirányú továbbképzési szak

2 éves (4 féléves) szakvizsgával záruló képzések

 
Legutóbbi frissítés: 2024. 03. 07. 11:24